NorMedia AS - lese - skrive  - lære - øve - trene - kommunisere

Face Paint

Face Paint

Del på Facebook

Et morsomt "Lage ansikter"-program - med skrivetrening

FACE PAINT er et program der barn kan lage utallige morsomme ansikter ved å plassere inn ulike øyne, nese, munn, ører, hår, skjegg, bart, hatt osv. i et mannlig eller kvinnelig ansikt.
Programmet er egnet både for småskolen og spesialundervisning, i det temaene "Jeg" og "Folk rundt meg" har alltid vært sentrale i den første opplæringen. Ansikter er noe av det første barn lærer å kjenne.

Både FACE PAINT og SMART ALEX er laget for å bistå barn med å lære mer om hva de mener om seg selv og andre. Utgangspunktet kan være så enkelt som å lage et blidt eller et trist ansikt, eller så komplisert som å skape et fjes etter en detaljert muntlig eller skriftlig redegjørelse. Det gir barna anledning til å utforske og snakke om alle slags ansikter, og derved bli mer bevisste om hva de f.eks. frykter og har fordommer mot, hva de liker og hvorfor de liker noe / noen bedre enn andre osv..
En gutt og en jentefigur vises nederst i vinduet. Valg av kjønn og ansikts-trekk kan gjøres på to måter: du kan velge Bildevalg for å peke og klikke på de ansiktstrekkene du vil ha med, eller Skriftlige spørsmål, hvorpå du må skrive inn alle valgene dine.

Bygge opp ansikter
Når du har valgt kjønn vises tre ansiktsformer. Velg en av disse, samt underansikt og hudfarge. Et stort bilde av ansiktsformen vises. Velg blant de ulike ansiktstrekkene som presenteres. Har du svart Ja til å kunne skifte mening i oppsettsdelen av programmet, kan du gå videre ved å klikke på den oppadpekende hånden, eller tilbake til forrige trinn med den nedadpekende hånden for å endre formen på øyne, nese, munn, ører osv.. Har du svart Nei bygges fjeset uten angremuligheter. Når hele ansiktet er ferdig må du skrive inn et navn på den du har laget. Det er naturlig nok noe forskjellige valgmuligheter for mannen og kvinnen - skjegg og bart osv. for mannen kontra øreringer etc. for kvinnen.

Skriftlige spørsmål og svar
For skrivetrening kan du velge å svare skriftlig på de spørsmålene programmet stiller om de forskjellige ansiktsformene du vil ha med (avhengig av svarene som gis):

Face Paint - bilde 1

Er jeg gutt eller jente?
Har jeg et rundt, ovalt eller smalt ansikt?
Er haka mi rund, spiss eller firkantet?
Er huden min brun, hvit eller svart?
Er øynene mine runde eller smale?
Er øynene mine store eller små?
Står øynene mine langt fra eller nær hverandre?
Er nesa mi tykk eller tynn?
Er nesa mi stor eller liten?
Er nesa mi rund eller skjev?
Er nesa mi lang eller kort?

Face Paint - bilde 2


Er nesetippen min rund eller spiss?, Er munnen min stor eller liten?, Er jeg glad, trist, smilende eller sint?, Er ørene mine store eller små?, Har jeg utstående ører?,
Har jeg krøllet, stritt, bølget, pønket, barbus, langt hår eller er jeg skallet?,
Har jeg briller, en monokkel eller en øyelapp?,
Har jeg solbriller?, Har brillene mine rund, firkantet, stjerne eller pilot-form? ,
Har jeg bart?, Er barten min bølget, sykkelstyreformet, krøllet, kavalersk eller hengende?,
Har jeg skjegg?, Er skjegget mitt rett, krøllete, spisst eller bustete?,
Har jeg hatt?, Lue, sjørøver, cowboy, turban, krone, hjelm, stråhatt eller politilue?,
Hva heter jeg?

Snakke
Når du har laget ferdig et ansikt, kan du snakke med figuren din. Du må da ha et lydkort med mikrofon. Da kan du ta opp setninger og la figuren snakke dem. Lag f.eks. en dialog der du stiller spørsmål og skjermfiguren du har laget svarer, eller omvendt.

Utskrift
Det er mulig å skrive ut ansiktene i farger fra programmet. Størrelsen på fargebildet som skrives ut avhenger av skrivertypen og den punkt-oppløsning som er valgt i Windows-oppsettet for skriveren.

Bruk av FACE PAINT (Lage ansikter) i opplæringen
Her gis kort noen forslag til aktiviteter rundt programmet, både med og uten datamaskin:

Tidlige lekeaktiviteter
Manipulere ansiktene på skjermen og snakke om hva de gjør. Ytterligere redigering og fargelegging i tegneprogrammer.

Snakke og lytte
Etter å ha snakket med figuren på enkelt vis, kan en fortsette med detaljerte beskrivelser av ansiktsuttrykk og følelser. Barna kan lage plakater med etterlysning og utføre detektivarbeid etc..

Leseferdigheter
Beskrivelser av folk er en viktig del av litteraturen. Barna kan utvikle sin forståelse og sitt vokabular ved å analysere figurene.

Skriveferdigheter
Tekstmulighetene gir et godt utgangspunkt for å skrive bedre. Ansiktene kan integreres i annet skrivearbeid på datamaskinen.

Matematikk
En rekke matematiske ideer kan utforskes: likheter i mønstre og former, utarbeiding av statistikk basert på ansiktsuttrykk etc., sorteringer, matching, lage diagrammer, lage tabeller og lister, se på sannsynligheter, beregne hvor mange ansikter en kan lage med programmet (kanskje med kalkulator?) etc..

Kunst, IT og teknologi
Ansiktene kan brukes som basis for å lage en rekke andre ting: identitetskort, pass, plakater og posters, temakort - f.eks. sjørøverklubben, "klassebilder", årets ansikt etc. med eller uten datamaskin, og også som introduksjon til desktop publishing, design og databaser.

Vitenskap og moderne språk
Familietrær og slektsforskning, innlæring av nye ord og språk.

Styring

mus, tastatur, rulleball, Concept Keyboard trykkplate, pekeskjerm (med egen Windows-driver), brytere i serieport eller via Blekkspruten tastatur.

Tekniske krav til maskin

PC med minimum Windows 95, bruker 4 Mb RAM, 2 Mb plass på harddisken, 256 fargers grafikk, lyd og tale krever lydkort.

Priser Eks Mva Inkl. mva
1-bruker
HMS nummer: 060988
890 1.113 Legg Face Paint - 1-bruker i handlekurven.
Opphavsbeskyttelse:


Varenummer: FP01